Тази лихва законоустановена ли е и колко процента е?
Здравейте,
на лице се прекратява трудовият договор на 08.12.14 г. Въпросът ми е, работодателя дължи ли някакви осигуровки (здравни и пенсионни) за работните дни от последния месец декември ( 5 работни )? Ако дължи и не ги изплати до 25.01.15 как се процедира?
Благодаря за отговора! С ПИК от НАП по справки за осигурителен доход излиза, че съм осигуряван за този период (дневно работно време, брой дни, отработени часове и осигурителен доход). Тъй като работното ми време съвпада точно с приемните часове в НОИ не съм ходил да си изкарвам ПИК. Предполагам, че информацията която излиза от НАП е същата.
Здравейте,
   Искам да Ви попитам как се процедира, когато нямам вписан стаж в трудовата книжка от предишния ми работодател. Накратко - работил съм 8 месеца във фирма в която не ми връчиха трудов договор при започване на работа. В началото казаха, че ще го изготвят и ще ми го дадат, но така и не се случи това 8 месеца. Тогава се плащаше на ръка (когато и по колкото прецени работодателя). Въпроса ми е след като в Националната агенция по приходите при направена справка за актуално състояние на трудовите договори фигурират дати за сключване и дати за прекратяване, и по справка за месеците на осигуряване, въпросният стаж ще бъде ли признат и може ли служебно да се впише в трудовата книжка?
   Изпратих писмо със заявление за издаване на УП2 и УП3 до адреса на управление на фирмата (адресирано до фирмата и управителя), но ми го върнаха по пощата с отговор, че лицето не е намерено на посочения адрес. Адреса е взет от търговския регистър. Фирмата не е закрита и е действаща (съдейки по пуснатите наскоро обяви за работни позиции).
   Как да процедирам след като не откривам работодателя на адрес? Какви документи са ми нужни за признаване на трудовия и осигурителния стаж?